Studie hnacího kolejového vozidla pro sklonově náročné tratě - Kos, Jan (Univerzita Pardubice, 2006)
Cílem práce je návrh úprav motorové lokomotivy, tak aby bylo získáno hnací vozidlo pro sklonově náročné tratě. Především se jedná o zvýšení součinitele adhezní tíhy a studii režimové nápravové převodovky. Takto upravená hnací vozidla by se univerzálně uplatnila jak v osobní tak i nákladní dopravě.
The study of vehicle for railways with a bigger slope
Keywords: lokomotivy; podvozky; hnací vozidlo; převodovky; úpravy