Management tlumení bolesti u pacientů po hrudních operacích - Langerová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce Management tlumení pooperační bolesti po hrudních operačních výkonech se zabývá problematikou řešení pooperační bolesti. Teoretická část je rozdělena do čtyř oblastí. Hlavní pozornost je věnována především bolesti, jejím projevům, diagnostice a následně řeší její léčbu. Další část se věnuje popisu oboru hrudní chirurgie a ošetřovatelské péči o pacienty po hrudním výkonu. V praktické části jsou prezentovány výsledky ze sledování v pooperačním období pacientů. Praktická část také zahrnuje kazuistiky vybraných pacientů, jejichž součástí je vypracování ošetřovatelského procesu a záznam pooperačního období. Výstupem praktické části je pozorovací arch vytvořený pro účely sledování s možností použití v praxi.
Management of pain relief in patients after thoracic operation
Keywords: bolest; operace hrudníku; pooperační péče; analgezie; epidurální katetr; hrudní drenáž; pain; thoracic surgery; postoperative care; analgesia; epidural cateter; chest drenage