Prověření znalostí kardiopulmonální resuscitace u žáků 2. stupně základní školy - Marková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na úroveň znalostí kardiopulmonální resuscitace žáků na druhém stupni základní školy. Teoretická část je nejprve zaměřena na kardiopulmonální resuscitaci, popisuje historii resuscitace, rozpoznání náhlé zástavy oběhu, pravidla pro provádění základní neodkladné resuscitace a také podrobný postup, jak resuscitaci provádět. Do teoretické části je zařazena i kapitola o použití automatického externího defibrilátoru veřejností, zmíněna je i telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace, která napomáhá správnému provedení resuscitace laikem na místě zástavy oběhu. Předmětem výzkumné části je prověření znalostí kardiopulmonální resuscitace žáků základních škol pomocí dotazníku. Zde je poukázáno na rozdíly znalostí před proškolením a po následném teoretickém a praktickém školení žáků v oblasti kardiopulmonální resuscitace.
Examination of knowledge of cardiopulmonary resuscitation for pupils 2nd primary school
Keywords: kardiopulmonální resuscitace; první pomoc; výuka; kurzy; žáci; cardiopulmonary resuscitation; first aid; teaching; courses; pupils