Posttraumatická stresová porucha v profesi zdravotnického záchranáře - Hájek, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2012)
V této bakalářské práci se věnuji tématu "Posttraumatická stresová porucha v profesi zdravotnického záchranáře". V teoretické části nejdříve soustředím pozornost zdravotnickému záchranáři jako osobnosti, dále je zde rozebrán pojem stres. Další navazující kapitolou je posttraumatická stresová porucha, která přechází v kapitolu s názvem Krizová intervence a po ní následuje rozebrání problematiky Critical incident stress managementu. V závěru stručně shrnuji situaci u zdravotnické záchranné služby v souvislosti s psychosociální intervencí. Ve výzkumné části jsem ověřoval, formou dotazníku, informovanost a znalosti, zdravotnických záchranářů a sester ve výjezdových skupinách, týkající se posttraumatické stresové poruchy. Cílem práce je poukázat na problémy týkající se nadměrné psychické zátěže u záchranářů a možnou pomoc pro zasažené jedince.
Post-traumatic stress disorder and paramedic profession
Keywords: stres; posttraumatická stresová porucha; krizová intervence; critical incident stress management; stress; post-traumatic stress disorder; crisis intervention; critical incident stress management