Kvalita života u pacientů před a po implantaci trvalého kardiostimulátoru - Pemlová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2017)
Implantace kardiostimulátoru je častým zdravotnickým výkonem. Provádí se pomocí přístroje neboli kardiostimulátoru, který prostřednictvím elektrody zavedené transvenózně do srdce, je schopen vyvolat elektrický impulz aktivující myokard, a tím zlepšovat kvalitu života pacientů se zavedeným trvalým kardiostimulátorem. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na popsání anatomie srdce, historii kardiostimulátoru, typy kardiostimulátoru a jeho zavedení. Nedílnou součástí teoretické části je popsání pojmu kvality života. Výzkumná část bakalářské práce je zaměřena přímo na pacienty a na jejich kvalitu života související se zavedením kardiostimulátoru. Kvalita života u respondentů je hodnocena pomocí standardizovaného dotazníku.
Patients´quality of life before and after permanent pacemaker insertion
Keywords: kardiostimulátor; pacient; ošetřovatelská péče; kvalita života; dotazník WHOQOL; artificial pacemaker; patient; nursing care; quality of life; WHOQOL questionnaire