Vztah dvojkolí-kolej v podmínkách tramvají DP hl. m. Prahy, a.s. - Holič, Jakub (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením zkušebního provozu nového jízdního obrysu pro tramvaje v hlavním městě Praze. Posuzuje vzájemný vliv kol a kolejnic, charakter jejich kontaktu při průjezdu oblouků s malým poloměrem a přináší zhodnocení současného stavu tramvajových tratí v Praze. Nabízí doporučení dalšího směřování při údržbě kol a kolejnic a nabízí porovnání variant případných úspor při zavedení nezbytných změn.
Wheel-rail relations in conditions of tramway operation in Prague
Keywords: tramvaj; kolo; kolejnice; jízdní obrys; opotřebení; tram; wheel; rail; running contour; weare-out