Dobroslav Líbal (1911 - 2002). K teoretickému myšlení české památkové péče druhé poloviny 20. století - Machovcová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zabývá osobou významného památkáře Dobroslava Líbala a jeho celkovým přínosem pro vývoj památkové péče ve druhé polovině dvacátého století. Cílem je přiblížit jeho teoretické dílo i praktické poznatky, které daly nosný základ moderní památkové péči, jak ji známe dnes. Celkový obraz této osobnosti pak doplňují vzpomínky jeho přátel a spolupracovníků, které práci dodávají lidský rozměr.
Dobroslav Líbal (1911 - 2002). On Theoretical Thinking of the Czech Conservation of Monuments in the Second Half of the 20th Century
Keywords: Líbal, Dobroslav; památková péče; druhá polovina dvacátého století; teorie a praxe památkové péče; vzpomínky; Líbal, Dobroslav; preservation of monuments; second half of the twentieth century; theory and practice of heritage preservation; memories