Ruští uprchlíci po občanské válce (1920–1922). Osobní zkušenost a deziluze jako základ kolektivního traumatu? - Vydra, Zbyněk (My University, 2023)
Studie se zaměřuje na uprchlíky z Ruska po občanské válce (1920–1922) a jejich pohled na traumatické životní události. Ruští uprchlíci, civilisté a vojáci, byli s mezinárodní pomocí evakuováni z oblasti Černého moře (Oděsa, Krym, Novorossijsk) a dočasně internováni v uprchlických táborech v Istanbulu, jeho okolí, a na Lemnu. Pro mnoho uprchlíků se pobyt v táborech stal významným traumatickým zážitkem spojeným s šokem ze ztráty vlasti, což formovalo jejich pohled na minulost i budoucnost. Státy a vlády odpovědné za správu uprchlických táborů byly často kritizovány kvůli svému přístupu k uprchlíkům. Rusové též pociťovali intenzivní rozčarování z „nezájmu“ Evropy. Jádrem studie je analýza osobních zkušeností uprchlíků na základě zdrojů osobní povahy (nepublikovaných a publikovaných). Pohled „zdola“ nám umožňuje rozšířit vnímání problému válečných uprchlíků z historicko-antropologické perspektivy.
Russian Refugees after Civil War (1920–1922). Personal Experience and Disillusion as a Basis of Collective Trauma?
Keywords: ruská občanská válka; ruští uprchlíci; ruská emigrace; ruská vojenská emigrace; 1920-1922; uprchlické tábory; Petr N. Wrangel; paměťová studia; kolektivní paměť; Russian Civil War; Russian Refugees; Russian Emigration; Russian Military Emigration; 1920–1922; Refugee Camps; Peter N. Wrangel; Memory Studies; Collective Memory