Společenský časopis Salon (1922-1943). Podoby, proměny, témata - Tyčová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou jednotlivých ročníků časopisu Salon, jenž vycházel v letech 1922-1943. Revue se během 21 let soustředila do 22 ročníků, jejichž obsah, žánr či zaměření se v průběhu let lehce měnil. Důsledkem toho se obměnil i okruh přispěvovatelů a autorů. Příspěvky byly hlavně umělecké, kulturní nebo společensky směřované. Bakalářská práce se zaměřuje na proměnlivost těchto témat a snaží se je posoudit. Práce se letmo dotýká i kulturních změn ve společnosti a vývoje literatury dvacátých a třicátých let minulého století. Jsou zde zmíněny historické události, které mohly mít vliv na vydávání časopisu. Hlavní cílem práce je zkoumání časopisu, rozvíjení jeho rubrik a jeho výtvarná podoba. V neposlední řadě zvažuje míru vyváženosti témat mužských a ženských.
Social magazine Salon (1922-1943). Forms, transformations, themes
Keywords: Salon; První republika; umění; časopisy; revue; móda; kultura; Salon; First Republic; art; journals; revue; fashion; culture