Resocializace osob se získaným tělesným handicapem - Ješutová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá resocializací osob se získaným tělesným handicapem následkem úrazu míchy v dospělosti. V teoretické části je definováno tělesné postižení a následně i míšní léze a její následky promítající se v životě jedince po stránce biologické, psychologické i sociální. Jako možný způsob pro dosažení úspěšné resocializace je popsán koncept ucelené rehabilitace. Jednotlivé složky rehabilitace (léčebná, sociální, pedagogická a pracovní) se zaměřují přímo na jedince s míšní lézí. Pro zajištění komplexní péče nabízí autor využití způsobu práce dle Case-managementu. Dále jsou popsány Disability studies, jež nabízejí nový pohled na problematiku postižení. Na základě analýzy rozhovorů byla popsána životní situace osob s míšní lézí po návratu z rehabilitačního ústavu. Dále změny, se kterými se jedinci potýkali v souvislosti s úrazem např. změny v jejich denním rytmu, tělesném schématu, či v sociální síti. Výsledky poukázaly na nedostačující péči v oblasti sociální, pedagogické a pracovní rehabilitace, která je standardně poskytována.
Resocialization of people with acquired physical handicap
Keywords: resocializace; tělesné postižení; míšní léze; ucelená rehabilitace; disability studies; case-management; resocialization; disability; spinal lesions; comprehensive rehabilitation