Vliv NiCl2 na zápis laserem v TeO2 sklech - Augustin, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2025)
V této bakalářské práci byl studován vliv koncentrace NiCl2 ve skle xNiCl2 - (20-x)ZnO - 80TeO2 na zápisy pomocí laserů o různých vlnových délkách. Bylo připraveno 6 skel s koncentrací NiCl2 0; 0,25; 0,5; 1; 2; 4 mol %. Na připravených sklech byla provedena charakterizace, a byly připraveny vzorky vyleštěné do optické kvality. Vzorky byly exponovány lasery o vlnových délkách 455, 532, 785, 1064, a 10600 nm.
Effect of NiCl2 on laser writing in TeO2 glasses
Keywords: přímý zápis laserem; zinečnato-tellurátové sklo; mikročočky; mikrokrátery; dopování přechodnými kovy; direct laser writing; zinc-tellurite glass; microlens; microcraters; transition metal doping