Monolitické kapilární kolony pro analytické separace - Staňková, Magda (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem disertační práce je příprava monolitických kapilárních kolon vhodných pro separace nízkomolekulárních látek. Práce studuje vliv síťujícího monomeru v polymerační směsi na účinnost připravených polymethakrylátových kolon. Optimalizované kolony byly použity pro separace malých molekul, jakými jsou: fenolické kyseliny, flavony, barbituráty, ftaláty, nukleosidy a nukleové baze či deriváty fenylmočoviny, jak v módu obrácených fází, tak v módu hydrofilních interakcí. Tyto kolony byly také použity pro separace komplexní směsi fenolických látek v dvourozměrné kapalinové chromatografii.
Monolithic capillary columns for analytic separation
Keywords: kapalinová chromatografie hydrofilních interakcí; kapilární kapalinová chromatografie; monolitické stacionární fáze; reverzní fáze; účinnost; capillary liquid chromatography; efficiency; hydrophilic interaction liquid chromatography; monolithic stationary phases; reversed-phase