Současná romská problematika s důrazem na vzdělanost romských dětí - Kubešová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce je zaměřena na současnou problematiku romské národnostní menšiny. Jejím úkolem je zobrazit dané etnikum se svými specifickými znaky, odhalit problémy ve vztahu k většinové populaci a zároveň nastínit způsob určitého řešení, který je spatřován v postupném přizpůsobování majoritní společnosti. Hlavní důraz je v této práci kladen na výchovu a vzdělávání romských dětí.
Keywords: Romové; Vzdělávání; Děti; mládež; Analýza