Memoárová literatura československých pilotů. Na Západě i Východě za 2. světové války. - Štusák, Karel (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá literaturou, psanou Československými příslušníky britské Royal air force, ve které sloužili za druhé světové války. Její největší částí je především literatura memoárová, ale není to pravidlem. Ve větší šíři se zabývá osobností genpor. Františka Fajtla, který je nejvýznamnějším a nejplodnějším představitelem této literatury. Nechybí ale ani další medailony ostatních autorů. Práce si dává za úkol stát se příručkou o této literatuře, kde je zaznamenáno vše podstatné, co se čtenář o tomto tématu potřebuje dozvědět.
Memoirs of Czechoslovak pilots. In the West and East during WWII.
Keywords: letectvo; RAF; František Fajtl; Druhá světová válka; Memoáry; Edvard Beneš; 310 - 313 plus 68 Czechoslovak squadron; literatura; air force; World War II; Memoirs; literature