Model daňového systému založeného na absenci přímých daní a analýza vlivu jeho uplatnění v ekonomické praxi - Suchomelová, Eva (Univerzita Pardubice, 1999)
Cílem práce je objektivně porovnat přímé a nepřímé daně z hlediska vlastností, které požaduje daňová teorie od optimálního daňového systému. Na základě tohoto srovnání je navržen model daňové soustavy, který je tvořen výhradně nepřímými daněmi. Závěrečná část práce se zabývá zkoumáním vlivu zavedení takovéto daňové soustavy na chování mikroekonomických subjektů a na vývoj ekonomiky jako celku.
A model of the tax system based on the absence of direct taxes and an analysis of the influence of its aplication in the economical practice
Keywords: Daně; daňové systémy; spravedlnost; veřejný sektor; veřejné rozpočty