Sídliště únětické kultury v Mikulovicích - Svobodová Koldrová, Dita (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá sídlištěm únětické kultury v Mikulovicích a dělí se na dvě části. První část je teoretická a pojednává o době bronzové, o únětické kultuře jako takové – nalezneme zde její kompletní charakteristiku tj. typická keramika, typy sídlišť, pohřbívání. Samozřejmě se také zabývá Mikulovicemi. Jednak pojednává o přírodních podmínkách, které v této oblasti panují, ale také o historii bádání v této oblasti, která je velice pestrá a začíná již na konci 19. století a trvá prakticky do dnešních dní. Druhá část je naopak ryze praktická. V této části se zpracovaly nálezy z parcel pana Beneše a pana Cibulky. U staveniště pana Cibulky nalezneme soupis objektů včetně jejich podrobných popisů a nákresů. U staveniště pana Beneše nalezneme taktéž soupis objektů včetně jejich podrobných popisů, nákresů a fotografií. Tato práce poskytuje kompletní výstup informací použitelný k dalším interpretacím, zejména pak k zasazení do celkových poznatků z Mikulovického naleziště.
Settlement of the Únětice Culture in Mikulovice
Keywords: doba bronzová; únětická kultura; Mikulovice; žlabový dům; archeologický výzkum; kůlový dům; Bronze Age; culture of Únětice; gutter house; archeological research; pillar house