Organocíničité fluoridy obsahující C, N- a N, C, N-chelátující ligandy - Novák, Petr (Univerzita Pardubice, 2005)
Bylo připraveno a strukturně charakterizováno pomocí NMR spektroskopie v roztocích 18 originálních organocíničitých halogenidů poutajících C, N- a N, C, N-chelátující ligandy. Dále 5 organocíničitých sloučenin obsahující atom(y) fluoru, které nebylo možné izolovat z reakčních směsí, bylo popsáno pomocí roztokové NMR spektroskopie. Hlavním záměrem a cílem bylo připravit rozpustné, nejlépe monomerní, organocíničité fluoridy reakcemi výchozích halogenidů s různými fluoračními činidly. Získané sloučeniny obsahující atom(y) fluoru byly charakterizovány pomocí multinukleární NMR spektroskopie v roztocích koordinujících a nekoordinujících rozpouštědel, případně pomocí CP/MAS NMR spektroskopie v tuhé fázi a u vhodného monolrystalického materiálu byla provedena XRD analýza. Připravené sloučeniny byly také studovány pomocí ESI/MS spektrometrie. Fluorační aktivita vybraných sloučenin byla testována na konverzi titanocen dichloridu na titanocen difluorid. Tato aktivita se jeví jako vyšší ve srovnání s běžně užívaným Me3SnF, a to v důsledku aktivace vazeb Sn-F vyvolané trans efektem aminické skupiny ligandu, monomerního uspořádání a z něho vyplývající vysoké rozpustnosti ve všech rozpouštědlech.
Organotin(IV) fluorides containing C,N- and N,C,N- chelating ligands
Keywords: organocíničité sloučeniny; fluoridy; ligandy; nukleární magnetická rezonanční spektroskopie; Rentgenová difrakční analýza