Organické materiály pro selektivní sorpci estrogenů - Stolín, Jan (Univerzita Pardubice, 2025)
V této práci byla provedena literární rešerše zaměřená na selektivní sorpční materiály pro estrogenní látky. Cílem bylo vyvinout selektivní sorbent pro ethinylestradiol (EE2). Pro selektivní navázání EE2 byla zvolena Huisgenova azido-alkynová [3+2] cykloadiční reakce, což vedlo k výběru polymerů nesoucích azidové funkční skupiny. Byly připraveny tři typy těchto polymerů: azidomethylpolystyren (P1) modifikovaný z Merrifieldovy pryskyřice, graftový kopolymer typu PS/PEG (P3) a kopolymer připravený přímou kopolymerací 4-vinylbenzyl azidu s divinylbenzenem (P2). Elementární analýza a infračervená spektroskopie potvrdily přítomnost azidových skupin v polymerech. Testování sorpčních vlastností ukázalo, že nejvyšší schopnost vázat EE2 má polymer P1, zejména při použití CuI jako katalyzátoru a přídavku DBU jako báze. Výsledky představují důležitý krok k praktické aplikaci vyvinutých sorbentů, avšak další optimalizace jsou nezbytné pro použití ve vodném prostředí a snížení množství potřebné mědi.
Organic materials for selective sorption of estrogens
Keywords: selektivní sorpční materiály; estrogeny; ethinylestradiol; sorpce; materials for selective sorption; estrogens; ethinylestradiol; sorption