Zahušťování solných roztoků elektrodialýzou pro ZLD procesy - Slovák, Filip (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá implementací elektrodialýzy pro zahušťování vodných roztoků solí do vysokého stupně nasycení v ZLD systémech. V teoretické části je zpracován stručný přehled membránových procesů využívaných v ZLD systémech, jejich popis a omezení pro tuto aplikaci. Praktická část diplomové práce se zabývá stanovením a ověřením metodiky stanovení maximálně dosažitelných koncentrací solí v koncentrátovém okruhu elektrodialyzační jednotky. Dále je diskutován vliv počáteční koncentrace roztoků, zpětné difúze soli a osmózy vody na transport hmoty přes iontově selektivní membránu.
Concentration of Saline Solutions by Electrodialysis for ZLD Technologies
Keywords: ZLD; elektrodialýza; síran sodný; chlorid sodný; zahušťování; ZLD; electrodialysis; sodium sulfate; sodium chloride; concentration