Buněčné nosiče - Opustilová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2023)
Tématem této bakalářské práce jsou buněčné nosiče. V úvodu jsou definovány pojmy, jako regenerativní medicína, tkáňové inženýrství a její hlavní směry a cíle. Hlavní část práce je věnována klasifikaci buněčných nosičů, možnostem jejich využití, popisu jejich vlastností, charakterizaci materiálů využívaných k jejich výrobě a dále také popisu konkrétních způsobů výroby některých z nich. Pozornost je také věnována procesu decelularizace se zmíněnými možnostmi použití v rámci tkáňového inženýrství. V závěrečné části práce jsou shrnuty konkrétní příklady nosičů, které jsou nejčastěji využívány v klinické a experimentální medicíně a jsou uvedeny konkrétní příklady klinických studií.
Cell scaffolds
Keywords: buněčné nosiče; tkáňové inženýrství; decelularizace; polymery; in vitro studie; cell scaffolds; tissue engineering; decellularization; polymers; in vitro studies