Stanovení vybraných aminokyselin a mastných kyselin v mateřském mléce - Fukasová, Petra (Univerzita Pardubice, 2020)
Jelikož v posledních letech je snaha o minimalizaci nákladů na transport, manipulaci, ale hlavně analýzu vzorků, byla vyvinuta technika splňující tyto požadavky, kterou je technika suché kapky. Ta je známá především z novorozeneckého screeningu, nicméně ji lze aplikovat i na vzorky mateřského mléka. Tato práce se zabývá stanovením hladin mastných kyselin a aminokyselin ve vzorcích mateřského mléka a kolostra získaných technikou suché kapky. Hladiny byly porovnány s hladinami publikovanými v odborné literatuře. Mastné kyseliny byly převedeny na odpovídající methylestery a analyzovány metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Aminokyseliny byly derivatizovány s naftalen-2,4-dikarboxaldehydem za vzniku odpovídajících 1-kyano-2-substituovaných-benz[f]isoindolových derivátů, které byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí.
Determination of Selected Amino Acids and Fatty Acids in Breast Milk
Keywords: mateřské mléko; mastné kyseliny; aminokyseliny; plynová a kapalinová chromatografie; suchá kapka; human milk; fatty acids; amino acids; gas and liquid chromatography; dried spot