Systémová zánětlivá odpověď a úloha lipidů jako aktivátorů zánětu - Schickerová, Julie (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá úlohou lipidů jako aktivátorů systémové zánětlivé odpovědi se zaměřením na její mechanismy aktivace a průběhu. Stručně vystihuje úlohu lipidových mediátorů v pozici aktivátorů zánětlivého procesu. Popisuje zánět z pohledu začínajícího buněčného zánětlivého procesu, který je charakterizován chronickými subklinickými příznaky. Zabývá se možností jeho ovlivnění pomocí změn ve složení lipidových molekul, pochopením primárních nitrobuněčných signálních mechanismů stojících na počátku jeho rozvoje a jeho úlohou v patogenezi moderních civilizačních chorob.
Systemic inflammation and the role of lipids in inflammatory processes
Keywords: lipidy; lipidové mediátory; mastné kyseliny; tuková tkáň; zánětlivé procesy; buněčné záněty; genetické transkripční faktory; lipids; lipid mediators; fatty acids; adipose tissue; inflammatory processes; cellular inflammation; gene transcription factors