Celní správa České republiky a její kontrolní činnost v oblasti provozování hazardních her v České republice - Šilhánová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce, formou deskriptivní případové studie, zodpovídá výzkumnou otázku: "Jaká je hospodárnost příslušníků Celní správy při výkonu kontrol hazardních her v České republice?" S využitím výročních zpráv Celní správy za období 2011-2021 bylo zjištěno, že kontrolní činnost Celní správy v oblasti provozování hazardních her je hospodárná. A to proto, že od roku 2017 došlo k redukci počtu míst z 917 na 737, počtu heren z 2687 na 59 a počtu herních zařízení z 61026 na 490. Z provedené analýzy tak vyplynulo, že před rokem 2017 bylo možné zkontrolovat místa, herny a herní zařízení přibližně jednou za tři roky. Po roce 2017 došlo ke zvýšení vynaložených nákladů na kontroly hazardu zhruba o 9,5 mil. Kč a ke snížení počtu míst, heren a herních zařízení, v důsledku čehož lze zkontrolovat hazard s větší frekvencí, v průměru jednou za rok.
The Customs Administration of the Czech Republic and its control activities in the field of gambling in the Czech Republic
Keywords: clo; celnictví; Celní správa; Ministerstvo financí; hazardní hry; regulace; Customs duty; customs; Customs Administration; Ministry of Finance; gambling; regulation