Ohrožené rodiny a možnosti odborné pomoci - Valentová, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem Ohrožené rodiny a možnosti odborné pomoci. Práce je rozdělena do dvou částí, a to teoretické a praktické. V teoretické části je charakterizována ohrožená rodina a faktory ovlivňující stabilitu rodinného systému. Dále jsou v práci popsány vybrané sociální služby, instituce a sociální dávky, jakožto finanční podpora poskytovaná státem, jenž ohrožené rodiny mohou využít. Průzkumná část bakalářské práce je založena na kvantitativní metodě průzkumu konkrétně na dotazníkovém šetření, který je zaměřený na zjištění, jak ohrožené rodiny, využívající odbornou pomoc sociálních služeb/institucí, nahlížejí na svou situaci a přínos pomoci. Odpovědi na otázky z dotazníkového šetření nám poskytnou informace o subjektivním pohledu respondentů na jejich aktuálně řešené potíže.
Families at risk and possibilities of professional help
Keywords: ohrožené rodiny; sociální pracovníci; sociální služby; stabilita rodiny; family at risk; family stability; social worker; social services