Sorpční chování fosforečnanu vanadylu a jeho modifikátů - Hradil, Pavel (Univerzita Pardubice, 1995)
Bezvodný, polymerní a vrstevnatý fosforečnan vanadylu i jeho železitý modifikát byly s využitím plynového chromatografu zkoumány z hlediska svého sorpčního chování vůči alkoholům, uhlovodíkům, alkyl a arylhalogenidům, nitrosloučeninám a dalším běžným organickým látkám. Bylo určeno, že centrem, které interaguje s OH skupinami alkoholů jsou atomy Va, přítomné na krystalografických plochách 001 obou sorbentů.
Sorption behaviour of vanadil phosphate and its modificates
Keywords: fosforečnan vanadylu; Chromatografie; interkaláty; Sorpce; plynová chromatografie; retence