Lynchův syndrom - Boudková, Petra (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá dědičností Lynchova syndromu. Popisovaný syndrom se projevuje poruchou v oblasti genů MLH1, MSH2 a MSH6, které vznikají při transkripci DNA (deoxyribonukleové kyseliny). Poruchy těchto genů představují nestabilitu mikrosatelitů. V teoretické části se práce věnuje popisu onemocnění, etiologii, jednotlivým nádorovým onemocněním, která se k syndromu váží, rozdílům jak u pohlaví, tak dítěte a dospělého jedince. Dále je v práci zahrnuta diagnostika, následná léčba a případná prevence Lynchova syndromu. Zajímavou částí je zmínění Muir-Torreova syndromu, který je s Lynchovým syndromem úzce spjat.
Lynch syndrome
Keywords: Lynchův syndrom; hereditární nepolypózní kolorektální karcinom; DNA mutace; Muir-Torre syndrom; autozomálně dominantní onemocnění; Lynch syndrome; hereditary nonpolyposis colorectal cancer; DNA mutation; Muir-Torre syndrome; autosomal dominant disease