Z Letanovců do Strelniků: sociálně-psychologické a ekonomické aspekty přestěhování jedné romské osady na slovenském Spiši - Karas, Matěj (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na přesídlení téměř tisícovky obyvatel z romské osady Letanovce do nové lokality s názvem Strelníky. Lidé, kteří žili po desetiletí v segregaci v této pravděpodobně nejznámější slovenské romské osadě, získali s přesídlením možnost modernějšího bydlení. Problém segregace však zůstává. Tento text poskytuje náhled na sociálně ekonomické aspekty, které tuto skupinu lidí po přesídlení ovlivňují.
From Letanovce to Strelníky: socio-psychological and economic aspects of relocation a Roma settlement in Spiš region in Slovakia
Keywords: Letanovce village; settlement; resettlement; Roma; Strelníky village; Letanovce; osady; přesídlení; Romové; Strelníky