Analýza nákladní přepravy v České republice - Zimová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2008)
Tématem této bakalářská práce je nákladní přeprava v České republice a její analýza. V práci je nejprve stručně popsána dopravní politika, její zásady a principy, cíle, základní nástroje a legislativa. Ve druhé části práce je stručný pohled na vliv nákladní přepravy na životní prostředí. V další části je rozdělena nákladní přeprava na silniční nákladní přepravu, železniční, leteckou, lodní a potrubní přepravu. Všechny druhy přepravy jsou zde základním způsobem specifikovány. V této části je také popsána dopravní infrastruktura, dopravní park a nehodovost. Dále je okrajově popsána prognóza vývoje přepravy v ČR ve vazbě na očekávaný hospodářský rozvoj, přesněji její trendy. Poslední část je zaměřena na statistickou analýzu přepravy. Nejprve je uveden výpočet poměrových čísel pro přepravené zboží, přepravní výkon a průměrnou přepravní vzdálenost. Hodnoty poměrových čísel jsou uspořádány do výpočtových tabulek. Současně jsou v této části vypracovány dva regresní modely jednoduché lineární závislosti. Závěrem práce je provedena stručná strategická analýza dopravní společnost BDS, s.r.o..
An analysis of the cargo transportaqtion in the Czech Republic
Keywords: dopravní politika; nákladní přeprava; Životní prostředí; poměrná čísla; regresní modely; strategické analýzy; transport policy; cargo transportation; Environment; ratio numbers; regression models; strategic analyses