Obecní zřízení se zaměřením na město Uhlířské Janovice - Hrochová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2006)
Bakalářská práce se zabývá obecním zřízením na území našeho státu. Nejprve začíná pohled do historie od 13. století až po současnost. Značná část se týká současného obecního zřízení, zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, především pojmu obce, její organizace a působnosti. Další část práce představuje aplikace obecního zřízení konkrétně na město Uhlířské Janovice. Znázorňuje tak realizaci tohoto právního rámce v praxi. Do této části je zařazeno hospodaření města za poslední tři roky (2003 - 2005) a vlastní majetek. Na několika stranách je přiblížen Svazek obcí mikroregionu Uhlířskojanovicko a středního Posázaví uzavřený z doborovlného rozhodnutí zastupitelstev měst a obcí. Poslední část je věnována kritické analýze fungování obecní samosprávy.
The municipal constitution with a view to borough Uhlířské Janovice
Keywords: obecní zřízení; orgány obce; působnost obce; Uhlířské Janovice; obecní úřady; Mikroregion