In-vitro testy genotoxického účinku nanomateriálů - Heblík, Daniel (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce pojednává o problematice genotoxicity nanočástic. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou představeny pojmy nanočástice a nanomateriál, popsány mechanismy genotoxického účinku nanočástic, základní fyzikálně-chemické vlastnosti a parametry nanočástic a analytického prostředí, jež ovlivňují genotoxický potenciál nanočástic, v současnosti používané in vitro metody studia genotoxicity a strategie testování genotoxicity nanočástic. V praktické části je pak popsáno stanovení oxidačního stresu na modelovém organismu po expozici ZnO nanočásticím.
In-vitro tests of nanomaterials genotoxicity
Keywords: nanotoxikologie; nanočástice a nanomateriál; genotoxicita; mechanismy genotoxicity; vlastnosti nanočástic; in vitro testy; testovací strategie; nanotoxicology; nanoparticles and nanomaterials; genotoxicity; genotoxicity mechanisms; properties of nanoparticle; in vitro tests; testing strategies