Digitální technologie pro edukaci a management pacienta se stomií - Darnadyová, Monika (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na využití digitální technologie pro edukaci a management pacientů se stomií. Teoretická část bakalářské práce je strukturována do tří hlavních oblastí. První část se zaměřuje na problematiku stomie. Jejím cílem je poskytnout ucelený pohled na typy stomie, důvody jejího zavedení, péči o stomii a vliv stomie na kvalitu života. Dále se zabývá také psychickými a sociálními aspekty života se stomií. Druhá část teoretické části se věnuje digitálním technologiím. Popisuje moderní technologická řešení, která by mohla být nápomocná při edukaci pacientů, sledování jejich zdravotního stavu i zvyšování kvality péče a zmapování výzkumu na toto téma v ČR i v zahraničí. Průzkumná část této práce se zabývá podrobným zhodnocením úrovně připravenosti pacientů se stomií na využití digitálních technologií. Cílem je analyzovat jejich postoje, dovednosti, přístup k digitálním zařízením. Získaná data umožní lépe porozumět potřebám pacientů se stomií v oblasti rozšiřující se digitalizace a mohou sloužit jako podklad pro navrhování intervencí nebo vzdělávacích programů.
Digital technology for education and management of patients with stoma
Keywords: digitální technologie; edukace a management pacienta; stomie; digital technologies; patient education and management; stoma