Syntéza imunofluorescenčních sond pro analýzu významných biologických molekul - Šmerdová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2010)
V této diplomové práci jsem se zabývala optimalizací syntézy fluorescenčních sond pro vysoce citlivé analýzy významných biologických molekul tvořících buněčné receptory, enzymy a jiné buněčné faktory. Jako fluorescenční materiál jsem použila nízkomolekulární fluorescenční organická barviva s vysokým kvantovým výtěžkem, např. fluorescein a rodamin nebo polovodičové kvantové tečky na bázi kadmium teluridu. Kadmium teluridové kvantové tečky slouží k přípravě nové generace fluorescenčních sond, které díky své fotostabilitě, úzkému emisnímu spektru, širokému excitačnímu spektru a snadné přípravě různých emisních vlnových délek umožňují vysoce citlivé analýzy. Syntetizované sondy jsem separovala pomocí gelové permeační chromatografie. Účinnost konjugačních reakcí s proteiny, peptidy a protilátkami jsem ověřovala pomocí kapilární zónové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie.
Synthesis of immunofluorescent probes for analysis of important biological molecules
Keywords: fluorescenční sondy; konjugační reakce; Kapilární zónová elektroforéza; Hmotnostní spektrometrie; fluorescent probes; conjugation reactions; capillary zone electrophoreesis; Mass spectrometry