Modifikované testy ekotoxicity na vodních organismech pro studium toxických účinků nanomateriálů - Kratochvílová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá testováním nanočástic stříbra, zlata a oxidu titaničitého na embryu a váčkovém plůdku dánia pruhovaného. Nanočástice stříbra byly testovány i na embryu a váčkovém plůdku kapra obecného. Teoretická část se zabývá vlastnostmi nanočástic, které mají vliv na jejich toxicitu. V experimentální části jsou uvedeny výsledky provedených testů. Testy byly provedeny s upraveným vodným prostředím, tj. byla upravena jeho iontová síla. S kaprem obecným a dániem pruhovaným byl proveden semistatický test, při němž byla proměnná frekvence výměny vodného prostředí.
Modified aquatic toxicity tests for study of nanomaterials ecotoxicity
Keywords: nanočástice; nanomateriály; ekotoxické testy; nanoparticals; nanomaterials; ecotoxicity tests