Proměny kritické reflexe vývojových vazeb mezi F. L. Čelakovským a K. J. Erbenem - Kozlová, Iva (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na proměny kritické reflexe vývojových vazeb mezi F. L. Čelakovským a K. J. Erbenem. První část je věnována literární historii, jejímu teoretickému vymezení a roli literárních historiků v tomto oboru. Tato teoretická část dále sleduje pojem období v literární historii, teorii literárních žánrů a závěrečná část je zaměřena na národní obrození v české literatuře i ve společnosti. Druhá část se soustředí na hlavní aspekty literární činnosti Čelakovského a Erbena v dobovém literárním kontextu. Touto charakteristikou bude vymezen prostor, na němž se pohybovali literární historici, kteří sledovali vzájemné vazby mezi těmito básnickými osobnostmi. Třetí část představí analýzu jednotlivých studií vybraných literárních historiků a jejich chronologické seřazení od nejstarších prací po nejnovější. Jádrem práce je analýza těchto studií, která umožní pojmenování a utřídění nejvýraznějších vývojových poloh nazírání na vzájemné vazby mezi uvedenými básnickými osobnostmi. Závěr je věnován rozdělení literárních historiků do skupin podle společných rysů a také vyhodnocení a shrnutí reflexí v literárněhistorickém přístupu k vývojovým vazbám mezi Čelakovským a Erbenem.
Metamorphosis of Critical Reflection of the Developmental Connection between F. L. Celakovsky and K. J. Erben
Keywords: Čelakovský, František Ladislav; Erben, Karel Jaromír; vývojové vazby; kritická reflexe; literární historie; development links; critical reflection; literary history