Příprava chirálního katalyzátoru z 2-fenyl-1H-imidazol-4-karboxylové kyseliny a chirálního cyklohexan-1,2-diaminu - Olejník, Roman (Univerzita Pardubice, 2007)
Byla provedena rešerše zaměřená na 2-fenyl-1H-imidazol-4-karboxylovou kyselinu a příbuzné sloučeniny. Z dostupných výchozích sloučenin byl dvěma postupy připraven (2-fenyl-1H-imidazol-4-yl)methanol. Následně byl hledán a optimalizován způsob jeho oxidace na 2-fenyl-1H-imidazol-4-karboxylovou kyselinu.
Preparation of chiral catalyst from 2-Phenyl-1H-imidazole-4-carboxylic acid and chiral cyclohexane-1,2-diamine
Keywords: imidazol; karboxylová kyselina; oxidace