Pyrochlorové pigmenty typu Ln2Zr2-xVxO7 - Vondrášek, Michal (Univerzita Pardubice, 2007)
Byly studovány barevné možnosti pyrochlorových pigmentů typu Ln2Zr2-xVxO7. Dále byly tyto pigmenty připraveny dvoustupňovým způsobem pro x=0,05 a0,5. Nadále byla u těchto pigmentů provedena i částečná substituce jednotlivých prvků hliníkem. Byly hledány optimální podmínky přípravy, které vedly k syntéze sytých a čistých barevných odstínů, zejména byl ověřován vhodný obsah chromoforu a teplota výpalu. U vybraných vzorků byla sledována úspěšnost syntézy s využitím RTG analýzy.
Pyrochlore pigments of type Ln2Zr2-xVxO7
Keywords: pyrochlor; anorganické pigmenty; Keramické pigmenty