Vliv struktury materiálu na hodnotitelnost ultrazvukovou defektoskopií - Forman, Michal (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá vlivem struktury materiálu na hodnotitelnost ultrazvukovou defektoskopií. V úvodních kapitolách je popsán teoretický princip ultrazvukové defektoskopie a základní struktura kovových materiálů. V praktické části jsou provedena měření na kovových materiálech s různou základní fázovou strukturou a vyhodnocen vliv struktury na rychlost a útlum ultrazvukových vln.
Influence of material structure to ultrasoud testing evaluation
Keywords: ultrazvuková defektoskopie; kovy; struktury; rychlost a útlum ultrazvuku; ultrasonic flaw detection; metal; structure; velocity and attenuation of ultrasound