Význam feritinu v metabolismu železa a jeho vliv na stav ústní dutiny - Sedova, Anna (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se věnuje významu železa pro lidské zdraví, jeho metabolismu a procesu tvorby feritinu, přičemž zkoumá souvislost mezi jeho hladinou a nedostatkem v organismu. Důraz je kladen na dopad feritinu na vznik onemocnění zubů a dutiny ústní, vztah mezi jeho koncentrací a stavem zubních tkání a rizika spojená s osteoporózou a kazivostí zubů. Zároveň jsou posuzovány dostupné diagnostické metody, jejich uplatnění v lékařské praxi, přínosy, omezení a možné kontraindikace. Závěr práce ukazuje na důležitost prevence deficitu železa pro celkové zdraví i ochranu chrupu.
The importance of ferritin in iron metabolism and its impact on the condition of the oral cavity
Keywords: feritin; železo; ústní dutina; zuby; feritin; iron; oral cavity; teeth