Extrakce a analýza esenciálních olejů - Krejčíková, Klára (Univerzita Pardubice, 2017)
Předmětem této bakalářské práce je studium esenciálních olejů, z hlediska jejich chemického sloţení, vlastností a vyuţití. Dále se práce v teoretické části zaměřuje na metody izolace z rostlinných materiálů a způsoby analýzy esenciálních olejů. Experimentální část je věnována hydrodestilaci a destilaci vodní parou tymiánu, následné analýze tymiánového oleje pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Extraction and analysis of essential oils
Keywords: esenciální oleje; hydrodestilace; destilace vodní parou; tymián; plynová chromatografie s hmotnostní detekcí; essential oils; hydrodistillation; steam distillation; thyme; gas chromatography-mass spectrometry