Syntéza nových derivátů 5-methoxy tryptaminů - Šimon, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá teorií výskytu sloučenin se zabudovaným indolovým skeletem v přírodě a jejich biologickou aktivitu. Dále rozebírá aminokyselinu tryptofan a sloučeniny z ní vyplývající jako je serotonin a melatonin. Ke konci teoretické části je rozebrána vlastnosti tryptaminů, její základní charakterizaci, možné syntézy, potenciální metabolismus a stručné legislativní aspekty. Praktická část této práce se zabývá syntézou 5-methoxytryptaminů. Je zde rozepsán jednotlivý postup syntézy, podrobné charakterizace dostupnými metodami, gramáž a výtěžky.
Novel derivatives of 5-methoxy tryptamines
Keywords: indolový skelet; biologická aktivita; tryptofan; tryptamin; 5-methoxytryptamin; indol skeleton; biological aktivity; tryptamin; 5-methoxytryptamin