Technologie výroby, fyzikálně-chemické vlastnosti a aplikace dutých skleněných mikrokuliček - Antoš, Petr (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce pojednává o plnivech na bázi oxidu křemičitého a křemičitanů, přičemž pozornost je věnována speciálnímu druhu plniva založenému na křemičitanu sodno-boritém, a to dutým skleněným mikrokuličkám. Cílem práce je, kromě sledování závislosti kvality dutých skleněných mikrokuliček na parametrech technologického režimu, stanovení fyzikálně-chemických vlastností dutých skleněných mikrokuliček a návrh (včetně laboratorních zkoušek) směrných receptur plněných systémů, u nichž je možno předpokládat rychlou realizaci v průmyslové praxi.
Manufacturing technology, physico-chemical properties and applications of hollow glass microspheres
Keywords: plniva; oxid křemičitý; křemičitany; křemičitan sodno-boritý; duté skleněné mikrokuličky; mikrokuličky; Výroba; chemické vlastnosti; fyzikální vlastnosti; směrné receptury; nátěry; tmely