Co v Česku znamená pár s velkým věkovým rozdílem? - Kučerová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2021)
V této práci studentka zjišťovala, zda věkový rozdíl v partnerském vztahu opravdu znamená to, co část české populace stereotypně předpokládá, tedy, že mladší partneři vidí možnost finančního zvýhodnění, starším imponuje mladistvý vzhled a energie. Studentka realizovala kvantitativní výzkum s použitím ankety, kterým vymezila, co vlastně tento rozdíl pro majoritu znamená. Následně pomocí polostrukturovaných rozhovorů porovnávala tato data s názory těch, kteří v takovém vztahu sami jsou, byli anebo někoho takového znají. Pokusila se odhalit motivace, které vedou k protknutí dvou zdánlivě neslučitelných jedinců a důsledky, které by takovýto akt mohl mít. Probrala nejčastější názory, které se v anketě objevily s těmi, kteří mají nějaké zkušenosti s tímto typem vztahu, a popřípadě některé z nich potvrdila, anebo vyloučila. Poté s využitím narativních rozhovorů prodiskutovala s informanty výsledky průzkumu, společně je analyzovali a případně i komparovali s jejich osobními domněnkami a přesvědčeními.
What does an Age-gap Couple mean in Czech Republic?
Keywords: věkový rozdíl; vztahy; rodina; pohlaví; age-gap; relationships; family; gender