Sociální a psychologické aspekty negativně ovlivňující reintegraci osob bez domova - Teclová, Alena (Univerzita Pardubice, 2017)
Předkládaná diplomová práce se zabývá psychosociálními aspekty, jež brání osobám bez domova v úspěšné reintegraci do společnosti. Pozornost je zde věnována nejenom samotným bariérám, ale i příčinám sociální exkluze. První část je věnována teorii bezdomovectví, zahrnuje tak samotný popis tohoto životního stylu, dále faktory primární, sekundární a terciární, popis reintegračního procesu a psychosociální bariéry. V praktické části jsou v textu uvedeny výpovědi čtyř bezdomovců, kteří popisují události, jež je vedly na ulici, svůj život v bezdomovecké komunitě a vyhlídky do budoucna obsahující mimo jiné i případnou reintegraci. V závěru empirické části jsou popsána doporučení, které by mohly pomoci bariéry eliminovat.
Social and psychological aspects that negatively affect the reintegration of homeless people
Keywords: bezdomovectví; reintegrace; adaptace; motivace; homelessness; reintegration; adaptation; motivation