Příprava a reakce substituovaných 2-(N-benzoyl)aminoalkanamidů ve vodném prostředí - Bína, Radim (Univerzita Pardubice, 1997)
Ve vodném prostředí byly studovány cyklizační reakce substituovaných 2-(N-benzoyl-N-methyl)aminoalkanamidů. Byla vypočtena hodnota reakční konstanty pro cyklizační reakci. V prostředí hydroxidu sodného je cyklizace specificky bazicky katalyzována, rychlost určuje vznik tetrahedrálního intermediátu. Následně dochází k hydrolýze vzniklého cyklizátu.
Preparation and reaction of substituted 2-(N-benzoyl)aminoalkanamides in the aqueous solutions
Keywords: aminoalkanamidy; cyklizace; katalyzovaná reakce