Patronátní právo a jeho projevy na panství a velkostatku Broumov v 19. a 20. století - Kovárníková, Eva (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá právní podstatou patro nátního práva a jeho dopadem na život patrona. Spolu s popisem historického vývoje tohoto p ráva na území českých zemí je v této pr áci stručně vysvětlen vývoj řádu benedi ktinů od jeho počátků až do 20. století. Dále je zaměřena na podrobnější popis vývoje panství Broumov spolu s historií jeho majitelů – řádu benediktinů. Otázka realiz ování péče o církevní stavby na velkostatku Broumov je zde zaměřena na konec 19. a počátek 20. století.
Ius patronatus and its Use at the Broumov Estate in the 19th and 20th Centuries
Keywords: Broumov; patronátní právo; panství; 19. století; 20. století; Braunau; Patronatsrecht; Herschaft; 19. Jahrhundert; 20. Jahrhundert