Syntéza a studium směsných wolframanů - Machalíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Předkládaná disertační práce se zabývá přípravou sloučenin směsných wolframanů, které by se mohly uplatnit jako nové anorganické pigmenty. Cílem práce byla laboratorní příprava směsných sloučenin wolframanů navrženého vzorce MNd2W2O10 (M = Ni, Zn, Mn, Co a Cu) a ověření možnosti jejich využití jako pigmentů. Uvedené sloučeniny byly připraveny klasickým suchým keramickým způsobem, tj. reakcí v pevné fázi.
Synthesis and study of mixed tungstates
Keywords: wolframany; vzácné zeminy; anorganické pigmenty; reakce v pevné fázi; tg/dta; fázové složení; rentgenová difrakční analýza; tungstates; earth elements; inorganic pigments; solid state reaction; phase composition; x-ray diffraction analysis