Královna Žofie a její zapojení do duchovního vývoje v Českém království - Šimková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá životem druhé manželky Václava IV. královny Žofie Bavorské a její rolí v duchovním hnutí v době husitské. V prvních kapitolách je stručně popsán historický rámec doby a církevní situace ve světě i v Českém království. Poté je představen život královny Žofie. Nejpodstatnější částí práce jsou kapitoly věnující se vztahu královny Žofie k husitským reformátorům a projevům její zbožnosti. V práci jsem se také pokusila zachytit, jak se obraz královny měnil v historiografii konce 19. a během celého 20. století. Na konci jsou pak shrnuty závěry práce.
Queen Sofia and her involvement in spiritual development in the Bohemian Kingdom
Keywords: middle ages; queen Sophia; church; Hussite movement; religiousness; heresy; středověk; královna Žofie; církev; husitství; zbožnost; kacířství