Drogová závislost a její léčba pomocí psychedelické terapie - Klement, Daniel (Univerzita Pardubice, 2016)
Předložená diplomová práce se zabývá možným využitím psychedelické terapie za účelem léčby drogové závislosti. V teoretické části práce mapuji základní termíny týkající se problematiky drogové závislosti a psychedelické zkušenosti. Hlavním tématem této části práce je zaostření na využití vybraných způsobů navození psychedelické zkušenosti za účelem terapie s drogově závislými. Praktická část je tvořena kvalitativním výzkumem. Jejím cílem je za pomoci hloubkových rozhovorů postihnout u vybraných respondentů subjektivní vnímání přínosů psychedelické terapie ve vztahu k jejich problému s drogami. Na zachycení subjektivního vnímání respondentů jsou zaměřeny i dílčí cíle týkající se drogové anamnézy, motivace k léčbě drogové závislosti a důvodů pro výběr psychedelické terapie. Výpovědi respondentů shrnuji do kazuistických studií. V příloze je pro ilustraci přiložen audiovizuální záznam s výpověďmi respondentů popisující své autentické zkušenosti s psychedelickou terapií.
The drug addiction and its treatment with psychedelic therapy
Keywords: psychedelická zkušenost; drogová závislost; psychedelická terapie; drogy; holotropní dýchání; léčba drogové závislosti; psychedelic experience; drug addiction; psychedelic therapy; drugs; holotropic breathing; drug treatment