Postpartální hemoragie jako významná komplikace podílející se na mateřské mortalitě a závažné mateřské morbiditě - Ekertová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Postpartální hemorrhagie je naléhavý stav v porodnictví, který následuje po vaginálním porodu nebo po porodu císařským řezem. Je to hlavní příčina mateřské morbidity a jedna ze tří nejčastějších příčin mateřské mortality. Krvácení je nejčastější důvod, proč jsou ženy po porodu umísťovány na jednotku intenzivní péče a je tak předcházeno příčinám mateřské úmrtnosti. Včasná a přesná diagnostika a zahájení vhodných intervencí (léky, operace) je velmi důležité.
Postpartum hemorrhage as a significant complication involved in maternal mortality and severe maternal morbidity
Keywords: koagulopatie; oxytocin; retence; atonie dělohy; coagulopathies; oxytocin; retention; uterine atony