Promítání mýtů Předního východu do kánonu Starého a Nového zákona - Vokál, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce je založena na vyhledání a porovnání podobných motivů v Bibli a v Předovýchodních mýtech. Součástí je i obšírný historický exkurs, zasazující komparaci do dobového prostředí. Cílem bylo poukázat na možnou větší starobylost biblických témat.
The projection of Near Eastern myths into the Old and New Testaments Canon
Keywords: Sumerové; Judaismus; starověk; Mezopotámie; mytologie; mýty; Bible; Sumerians; Judaism; antiquity; Mesopotamia; mythology; myths